Over mij

Ik schat dat ik een jaar of 13 was toen ik mijn eerste foto’s maakte, misschien jonger. Dat is tegenwoordig niet zo bijzonder, maar rond 1967 nog wel. Toen had niet iedereen een camera op die leeftijd . De digitale camera en smartphone was nog niet uitgevonden. Ik mocht, met name tijdens de vakanties, de camera van mijn tante lenen. Dit was een ‘boxcamera’. Nadat mijn beide ouders waren overleden vond ik tussen hun oude spullen op zolder nog zo’n camera. In mijn herinnering lijkt deze erg veel op degene die ik toen gebruikte. Misschien is hij het wel.

Het is een Brownie Junior 620, gemaakt tussen 1933 en 1936 door Kodak. Dit bedrijf was toevallig deze week in het nieuws omdat het failliet zou zijn.

Na enig zoekwerk in mijn oude fotoverzameling kwam ik onderstaande foto tegen. Rond 1969 door mij gemaakt ergens in Oostenrijk. Eén van mijn eerste foto’s dus. Hij heeft wel wat weg van de eerste foto die ik op deze site zette, van slot Neuschwanstein.


Aangestoken door mijn vader, die erg veel foto’s maakte en zelf camera’s repareerde, is fotografie ook mijn passie geworden. Als ik een keer op stap ga zonder camera heb ik altijd spijt. Juist dan kom je in een situatie waarin je een foto had willen, moeten, nemen.

Ik hou niet van in scène gezette taferelen of mensen die poseren. Ik moet het vooral hebben van toeval en spontane momenten. Liefst in de natuur en vaak met een macrolens op de camera. Op deze site wil ik je hiervan wat laten zien.

7 oktober 2012
Peter Bijleveld

Terug naar Begin

Pin It


One Response to Over mij

 1. mooi verhaal opapeet,

  dit zijn de dingen van je ouders die je door wilt geven, met kijken kun je niet vroeg genoeg beginnen.
  daarom mag mauricio nu al foto’s maken met mijn toestel…en iedereen die erop staat lacht echt leuk naar hem.

  ik had die eerste foto nog niet eerder gezien.
  overigens is jouw eerste foto net zo scherp als de mijne maar met een nog schevere horizon

  haha..
  omalies